Member of La Bergère Group

Maastricht en omgeving

Expats hebben vaak een drukke baan; gastvrij Maastricht biedt een rustpunt in dit hectische bestaan.
 
Maastricht, in het uiterste zuiden van Nederland, is behalve de hoofdstad van de provincie Limburg ook de facto de hoofdstad van de Euregio Maas-Rijn. Het is één van de oudste steden van Nederland, met tal van bezienswaardigheden. Naast een centrum voor kunst en cultuur is Maastricht een bruisende winkelstad, onderwijsstad, zakenstad en evenementenstad.
 
Rijke geschiedenis 
Verschillende culturen lieten hun voetsporen achter in Maastricht: de Romeinen, Spanjaarden, Fransen en Hollanders. De vaak langdurige aanwezigheid van deze verschillende Latijnse en Germaanse volkeren maakt Maastricht tot een bijzonder geschakeerde stad met een nadrukkelijke couleur locale, die ook anno nu nog het beste van de Zuid- en Noord-Europese cultuur combineert. 
 
Bezienswaardigheden 
Tal van monumentale gebouwen weerspiegelen de rijke geschiedenis van de stad. De wellicht bekendste zijn de beroemde kerkentweeling Sint-Servaasbasiliek en Sint-Janskerk aan het Vrijthof, het 17de-eeuwse stadhuis op de Markt en de eeuwenoude Onze-Lieve-Vrouwebasiliek aan het Onze-Lieve-Vrouweplein. Hiermee zijn ook meteen de drie bekendste pleinen in de stad genoemd.
 
Kunst- en cultuurcentrum 
In de 21ste eeuw staat Maastricht vooral te boek als een centrum voor wetenschap, kunst en cultuur, wat wordt belichaamd in instituten als het academisch ziekenhuis Maastricht, Maastricht University en in talloze musea en lokale verenigingen. Niet voor niets is Maastricht in de running voor de titel Culturele hoofdstad van Europa 2018.
 
Winkelstad en culinaire stad
Shoppen in Maastricht is een bijzondere ervaring. Het winkelcentrum is handig compact en voert het winkelend publiek en passant langs tal van bezienswaardigheden. Vergeet niet een bezoekje te brengen aan het exclusieve Stokstraatkwartier. Een middagje shoppen laat zich uitstekend combineren met een bezoek aan één van de vele cafés en restaurants.
 
Evenementen
Maastricht host jaarlijks talloze evenementen en festivals, met als bekendste de internationale kunst- en antiekbeurs TEFAF Maastricht. Hoogtepunten op de lokale agenda zijn het folkloristische carnavalsfeest, eetfestijn Het Preuvenemint en het jaarlijkse openluchtconcert van de wereldberoemde orkestleider/violist en geboren en getogen Maastrichtenaar André Rieu.
 
Hart van de Euregio 
Maastricht ligt in het hart van de Euregio Maas-Rijn, een grensoverschrijdend en cultureel zeer divers gebied met circa 4 miljoen inwoners, en met steden als Aken (Duitsland), Luik en Hasselt (België) binnen zijn grenzen. Alle drie deze historische steden liggen op circa 30 autominuten van Maastricht. Gelegen in het hart van West-Europa, zijn ook steden als Brussel, Keulen en Parijs goed bereikbaar.
 
Heuvelland 
Eenmaal buiten de stad, word je geconfronteerd met een voor Nederland atypisch landschap: het glooiende Heuvelland, gevormd door de uitlopers van het laaggebergte Eifel-Ardennen. Met zijn dalen, meanderende beken, beboste hellingen en fraaie vergezichten vormt dit een mooi wandel- en fietsgebied, en een fraaie afwisseling op de stadse hectiek.
 
Zuid-Limburg 
Naast het Heuvelland bestaat Zuid-Limburg ook nog uit de regio’s Westelijke Mijnstreek en Parkstad Limburg, dat over drie van de grootste regionale attracties beschikt: indoor skipiste SnowWorld, dierentuin GaiaZOO en het themapark Mondo Verde met zijn wereldtuinen. In Landgraaf vindt jaarlijks tijdens het pinksterweekeinde het driedaagse popfestival Pinkpop plaats, het oudste openluchtfestival ter wereld.